Je Leven in de Verkoop

Frank Brinkkemper - 5 januari 2018

Onlangs is de Sloveense artiest GRAMATIK, producent van elektronische hip-hop, zichzelf gaan “tokinizeren”. Dat wil zeggen dat hij zijn Intellectual Property (IP) ofwel royalty’s verkoopt aan zijn fans in de vorm van tokens (zie: GRMTK token launch). Voor zo’n 8 eurocent per stuk, kun je de rechtmatige eigenaar worden van 25 miljoen GRMTK tokens die momenteel verkocht worden. Dit is een kwart van de in totaal honderd miljoen GRMTK tokens die gecreëerd worden, dus de artiest houdt zelf driekwart van zijn IP in handen.

Een snel rekensommetje concludeert dat de artiest via dit medium 8 miljoen aan royalty’s moet uitkeren om de inleg van de “investeerders” terug te verdienen in dividend (100 miljoen * 8 cent). Zestien euro per huidige Facebook-liker. Ik zal verder niet ingaan op de vraag of dit realistisch is. Blijkbaar is het nu mogelijk om je eigen intellectuele domein in de verkoop te zetten. “The revolution will be tokenized” ~ aldus de makers van het platform dat dit mogelijk maakt. Laten we dit even als gedachte-experiment proberen voor te stellen.

Over een paar jaar krijg ik een kind. Om het kind volgens de laatste opvoedtrends netjes op te laten groeien is een aardige zak geld nodig. Een kind kost gerust een ton, inclusief studiekosten zeker het dubbele. Daarvoor presenteer ik u KIND tokens!. Voor tien cent per stuk kan iedereen op de wereld rechtmatige eigenaar worden van een deel van de 2 miljoen tokens die in de verkoop gaan.

In totaal zullen er 5 miljoen tokens gemaakt worden. De overgebleven drie miljoen KIND tokens gaan naar het baby’tje en worden daaraan beschikbaar gesteld vanaf het moment van afstuderen. De tokenhouders krijgen de belofte op een evenredige verdeling van de opbrengsten van de persoon, vanaf het afstudeermoment tot het einde van het leven. Wordt de persoon minister, dan leveren de KIND tokens een hoog dividend, maar als leraar zullen ze een laag dividend leveren.

Gedurende de levensloop van het kind kunnen de KIND tokens verhandelt worden. De koers zal studievoortgang achterna lopen. Een hoge CITO-toets en de prijs knalt omhoog. Blijkt het kind al vanaf zijn 12e dagelijks te blowen? Dan zal de koers instorten. In realtime zie je de waarde van de kinderen op school veranderen. “Wat is uw kind tegenwoordig waard?” zal een veelgestelde vraag zijn op de vrijdagmiddagborrel. Voelt het kind zich ambitieus? Dan staat niks hem in de weg wat extra KIND tokens te kopen van vroege investeerders.

Als hij of zij ooit extra geld nodig heeft mag hij natuurlijk ook een deel van de tokens uit eigen bezit in de verkoop doen. Let wel op, zodra minder dan vijftig procent van de KIND tokens in eigen handen zijn, zullen de investeerders natuurlijk wel over je belangrijke keuzes beslissen.

Voeg hier nog wat extra depressief makende neveneffecten aan toe en je hebt het script voor een aflevering van de Britse zwarte-komedie serie Black Mirror. Een onrealistisch toekomstbeeld? Integendeel. Vervang eens de investeerders door de overheid, de inleg met sociale zekerheden als kinderbijslag, zorgtoeslag, en studiefinanciering, en het dividend met loonbelasting. Helaas kun je in het huidige systeem nooit een stukje van jezelf terugkopen van de overheid.

– Onze eigen Frank Brinkkemper over zijn gedachte-experiment: Een ICO (Initial Coin Offering) voor jezelf.

Origineel artikel: https://www.linkedin.com/pulse/je-leven-de-verkoop-frank-brinkkemper/

Geef een reactie